Translate

Японски хин (Japanese Chin).

Описание на породата.

Японският хин (от японски: 狆 или Japanese Chin) е порода декоративни кучета с произход от Япония. Понякога, по-рядко, се произнася и като «чин», а е известна и като японски шпаньол. Призната е (номер на стандарта - 206) от редица киноложки организации по света, като FCI, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR, AKC.

По размер това е малка порода куче с тегло от 1,8 - 3,5 кг и ръст до около 25 см., като женската е малко по-дребна. Окраските могат да бъдат черно-бели и бяло-рижи, като рижият оттенък може да бъде всякакъв - от тъмно шоколадов до светло лимонен.

Характеристика на породата.

Козината е със средна дължина, като тя е по-дълга по шията, опашката и ушите. Не се сплъстява и на опипване напомня коприна, но все пак се нуждае от редовно сресване. Смяната (скубенето) на козината е умерено и сезонно.

Японският хин е с «квадратен» формат, къса и относително дебела шия, бухнала и завита нагоре опашка. Главата е сравнително голяма, муцуната - широка, а очите са раздалечени.

Породата е идеална за отглеждане в къщи, понеже не се нуждае от много място и от прекалени разходки. Отличава се с тих и спокоен нрав. На външен вид прилича донякъде на котка, от което произлиза и името й chin - котка (от яп.).

История и произход.

Преди време породата е била предпочитана от японското императорско семейство, а от средата на 20-ти век е вече и като национален символ на страната. Има средна продължителност на живота около 10 години, като междувременно не са й чужди проблемите с белите дробове, сърцето и очите.

Японски хин - мило, очарователно и приятелски настроено към стопанина си декоративно кученце, което се разбира добре и с децата в семейството, а дружи и с други животни. Интелигентно е и подлежи на обучение, но е по-инертно и няма нужда от дълги разходки (точно като за по-заети градски семейства с деца).
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога