Translate

Пуми е унгарска порода куче.

Възникване на породата.

Пуми (Pumi) е унгарска порода куче появило се през 1700 г. в резултат от кръстосване с немска и френска овчарка, като е възможно да има добавка и от древните териери.

Стандарт на породата.

Номера на стандарта на кучето е 56. Пумито на ръст достига 38 - 47 см, а на тегло 8 - 15 кг., което го определя като среден размер куче. Има голяма глава и пропорционална муцуна, с черен заострен нос и също заострени уши.

Характеристика на кучето Пуми.

Тялото е правоъгълно, покрито е с рошава козина средна дължина и окраски от синьо-сиво, сиво, матово сиво, бяло или златисто рижо, а опашката е купирана на две трети

Пумитата са агресивни кучета и обичат да си полаят, внимателни са , но могат да избягат от къщи, като все пак обичат своя стопанин, но не и странични хора.
Пуми е енергично и силно куче, което се използва за лов и охрана. От вероятните си древни роднини - териерите, вероятно е наследило интереса си към лисици и зайци.

Благодарение чудесния си слух пумито е порода, която има чудесна способност на стражево куче, което често се използва за охрана на отдалечени и изолирани къщи, хижи или ферми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога