Translate

Йоркширски териер (Yorkshire Terrier) е декоративна порода кученце.

Произход на кучето.

Йоркширски Териер (от англ. Yorkshire terrier) е декоративна порода куче с произход от графство Йоркшир (Уест Райдинг), Великобритания и номер на стандарта 86. Предтечи са малтез, скай териер, манчестърски териер. Това е много малко, компактно, ласкаво (йорки) и игриво кученце с тегло от 1,5 до 3,1 кг.

Описание на породата.

Кучето има плътно и спортно телосложение, подходящо за активен начин на живот, като се държи самоуверено. Йорка има свободна и небрежна походка, с високо вдигната глава и опашка, с ръст на играчка, което обаче не означава, че е слабо и крехко.

Козинката на Йоркширския Териер като дължина малко превишава ръста му, права, като струи на водопад, с особени окраски от ярко рижа по главата до синкаво сива по тялото. Главата е високо поставена, горда, уверена, с аристократични маниери. Кученцето е весело, общително, но изисква сложни грижи за козината.


Главата е малка, пропорционална на тялото, с плоско чело, с отчетлив преход към изящната муцунка. Ушите не са големи, като леко разтеглен триъгълник, стоящи или полустоящи, поставени високо и не много широко. Очите са среден размер, овални, не много изпъкнали, тъмни, блестящи, с живо и умно изражение.

Опашката е високо поставена, купирана на половината на дължината, държи се малко над линията на гърба, покрита с дълга козина. Гърдите са дълбоки, умерено широки, дълги, с овално сечение. Корема е умерено подтегнат. Краката са здрави, силни, косо поставени, с развита мускулатура. Лапичките са кръгли, сводести, здрави с чени нокти.

Характеристика.

Йорка има подвижен и уравновесен характер, умерено възбудим, емоционален, но се държи с достойнство и важност. Понякога е страхлив и злобен. С тънки кости и мускулатура, нежен, понякога слабоват. Височина от 20 до 23 см. Раждат се черни на цвят, а преоцветяването става около 3 - 5 -тия месец. Йоркширския териер е декоративно куче, с леки, плавни, праволинейни и грациозни движения, с характерен маниер на предвижване.

Възникване на породата.

През 1878 г. порода се развъжда в САЩ и става любима за американците и до днес. Там полчава името си “йорки”. Със своите миниатюрни размери и очарователна козина Йоркширския териер става модерен домашен любимец още по времето на кралица Виктория. Произходът на тази порода обаче е доста по-скромен. Те са селектирани от Йоркширските тъкачи през 1840 г., като произхождат от Шотландски териер и са били използвани за преследване и убиване на плъхове.

Използвани са и като ловни кучета за лов на лисици и язовци, тъй като могат да проникват в техните дупки. Първоначално кучетата от тази порода са били по-големи, но постепенно са селектирани най-малките кучета и постигат сегашния си вид около 1870г.

Особености на външния вид.

Йоркширският териер притежава дълга, фина копринена козина която се спуска право надолу по тялото. Малките кученца са черни и жълтокафяви на цвят. Въпреки малките си размери, животинчето е енергично, смело и умно куче и е винаги готово за приключения.

То е отлична компания за хора, които имат време да разберат как да се държат с това малко куче. Те се привързани към собственика си, но ако не усещат неговото лидерство могат да станат агресивни към непознати хора и към други кучета и животни.

Прекомерното внимание към кучето може да породи ревниво поведение, когато не му се обръща внимание и то ще стане раздразнително и страхливо. Това е знак, че трябва да промените отношението си към кучето.

Физически характеристики.

Йоркширският териер е висок около 15-17см и тежи до около 3.2кг. Продължителността на живота им е 12-15 години. То е подходящо за апартамент куче. Те са много активни вкъщи и могат да живеят без нужда от двор наоколо. Тази порода не е устойчива на студено време и предпочита топъл климат.

Грижи за кученцето.

Поради тяхната активност, кученцата се нуждаят от ежедневни разходки. Игрите с тях са важни за нуждата им от занимания, но това не може да отмени нуждата да се разхождат. Кучета, които не се разхождат редовно е вероятно да развият проблемно поведение. Ако кучето ви се движи в къщата ви с големи скорости е знак, че има нужда от разходка.

Йоркито се нуждае от редовни грижи за козината си. Ако е с подрязана козина трябва поне веднъж седмично да се сресва и почиства. Дългокосместите териери се нуждаят от грижи с часове. Трябва да се почистват редовно и зъбите им.

Някои Йоркитата са податливи към бронхит и имат проблеми с гниене на зъби още в ранна възраст. Трябва да се избягват нетрадиционни лечения. Изпускане или удряне на кучето може да счупи крехките му кости. Йоркширският териер трябва да се храни със суха храна, за да се държат зъбите му здрави и чисти.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога