Translate

Дали е бременно Вашето куче?

Забременяване на куче.

Когато стане въпрос за чифтосване, кучетата могат да бъдат много дискретни – и доста неподбиращи – затова може и да не разберете, дали е бременно Вашето куче и че Ви предстои да имате кученца.
  
Има редица признаци, за които да следите, но повечето не са явни, докато бременността не е в напреднал стадий (средно бременността при кучетата трае между 61 и 65 дни).

Ето някои от признаците за разпознаване:


  • - Обикновено около 1 месец след чифтосването се появява вагинално течение.
  • - Зърната на кучето стават по-явни, поради увеличаване притока на кръв около основата на зърната. Това се случва около 25-тия до 30-тия ден след чифтосването.
  • - Обикновено по средата на бременността апетита намалява, но не непременно.
  • - Корема се увеличава и теглото на кучката може да се увеличи 20%-55%. Това може да не се забележи до 45-50 ден на бременността.
  • - Поведението на животинчето също може да се промени, например да се появи лека депресия.
  • - Близо до термина, кучката вероятно ще започне да изразява инстинкта си да „гнезди”, като драска по пода или леглото си и показва признаци на нарастващо безпокойство.

Диагностика на бременност с помощта на тест.

За да протече раждането благополучно, а кученцата да израснат здрави и силни, в периода на износване на потомството стопанина трябва с особено внимание към родилката и да изпълнява всички препоръки по храненето и грижите за нея. А своевременното диагностициране на бременността позволява на собственика колкото е възможно по-скоро да пренастрои режима на живот на дамата.

Днес много ветеринарни клиники предлагат такава услуга като тест за бременност при кучетата. Процедурата представлява лабораторен анализ на кръв от кучето за наличието на хормона релаксин. Към втората-третата седмица от бременността нивото на съдържание на този хормон значително се повишава, което се и появява в резултата от анализа. Като правило, тест за бременност, проведен на третата-четвъртата седмица, е достоверен практически на 100%.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога