Translate

Порода Доберман - служебно куче от Германия

Възникване на породата

Породата Доберман или още доберман-пинчер е късокосместо служебно кучете, развъдено първоначално в град Аполд, Тюрингия - Германия, в края на 19-ти век от Фридрих Луис Доберманн, наименувано по този начин в чест на своя създател.
  • Номер на стандарта 143, 
  • ръст от 63-68 до 68-72 см, 
  • тегло от 32-35 до 40-45 кг.

Първоначално породата се е наричала Тюрингски пинчер, но след смъртта на Доберманн през 1894 г. била заменена с доберман-пинчер. По време на поредната редакция на стандарта през 1949 г. от названието отпада “пинчер” и остава само доберман. Така доберманът е куче със среден до висок ръст, с мускулесто и силно телосложение, но не твърде масивно.

Описание на породата

Съвременния доберман е сред здравите, костеливи кучета, с красив, високопреден силует с прави линии, притежаващо холерично-сангвиничен темперамент. В идеалния случай, добермана трябва да съчетава в себе си елегантност и мощ, но елегантността не бива да се бърка с облекченост на костната система.

Окраската е черна или бежова с точно ограничени рижаво-червеникави петна, разположени в строго определени места по тялото. Доберманите, по правило, са дружелюбни, миролюбиви, много привързани към семейството и обичат децата. Предпочитат се умерен темперамент, умерена злобност и умерена възбудимост.

Произход на породата

Точни сведения за произхода на породата няма, тъй като създателя Ф. Л. Доберманн не си е водел записки. Предполага се, че е създадена от късокосмести овчарки, ротвайлер, чернопетнест териер и гладкокосмест немски пинчер. Възможно е да има примеси от хрътка, немски док и грейхаунд. Тази порода побира в себе си всички най-добри качества на своите предшественици, участвали в нейното създаване.

Приложение на породата

Г-н Доберманн не е успял да доведе своята селекция до край и след смъртта му, работа с породата продължил Отто Гелер,когото също считат за баща на тази кръстоска. Доберманите се използват на служба в армията и полицията като порода служебни кучета, тъй като са прекрасни търсачи и имат поразителен слух и нюх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога