Translate

Френски булдог е декоративна порода куче с произход от Франция.

Стандарт на породата.

Френски булдог (French Bulldog или Frenski buldog) е вид декоративно домашно куче с произход от Франция и номер на стандарта 101.

Кучето не е едро, има отличителна, едра и къса муцуна, плосък раздвоен нос и широки раздвоени горни устни, поради което се виждат предните резци. Има широки в основата и закръглени отгоре, сякаш отрязани от природата уши.

Дъгите над очите образуват дълбока бръчка между очите, но тя не продължава и на челото, както е при английските булдози.

Характеристика на кучето.

Френският булдог има най-различни окраски - тигрова, с петна, кремава, но не и бяла или черна. Кремавия цвят не се признава от европейските стандарти за порода, но в Америка е широко разпространен. Той умален по размери вариант на булдога с височина 30 - 35 см и тегло 8 - 14 кг.

Основното му предназначение е да бъде декоративна порода куче. Весел, подвижен, но понякога и скандален, посреща гостите, но при опасност е готов да защитава стопанина си и неговото семейство. Може да прояви агресивност към други кучета и котки.

Произход на породата.

Предполага се, че е развъден от англичани, от английския булдог, които не са привърженици на боевете с кучета. Но съвременните кинолози забелязват и наследствени следи от изчезналия днес испански булдог - алани. За първи път френски булдози са представени на изложба в Устминстърския Кенел Клуб през 1896 г.

Френския булдог не е едра порода и се храни малко. При балансирано хранене, у тях не се наблюдават хранителни алергии и менюто не се различава с нищо от това на останалите дребни породи. Необходимо е да има постоянен достъп до вода. Ако се ползват сухи храни, трябва внимателно да се подбират по качество, баланс и състав.

Особености на Френския булдог.

Поради късата си козина, френските булдози са по-чувствителни към студа, но ако им позволявате повече движения, спокойно може да ги разхождате на открито и в студено време. Може да ги облечете и в специалните комбинизони за кучета против студ и дъжд. Но избягвайте кишите и дъжда.

Изключено е да ги държите в кафези. Френският булдог се нуждае от постоянен контакт с човека, а човека, ако е малко по-предприемчив, може да си докара и допълнителни доходи с работа по писането на теми за своя домашен любимец в интернет. Даже има готово ръководство по този въпрос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога