Translate

Правилно хранене на Пекинез.

Правилно хранене.

Най-простия и правилен начин за хранене на куче от породата Пекинез, на възраст между 10 и 12 месеца, е като това става с готова храна, като:

  • - консерви,
  • - сухи продукти,
  • - полусухи продукти.

Консервите могат да бъдат пълноценно хранене с някакви добавки, или месни консерви, които се смесват с варен ориз или овесена каша. Трябва внимателно да се проучват етикетите на храните и да се следват точно препоръките. Не е нужно да пробвате продуктите на всички производители, а и не всеки Пекинез може да хареса всичко, което се предлага на пазара.

Режим на хранене.

Следващото правило е да се придържате към строг режим на хранене, в точно определено време през денонощието, като по този начин се закрепва условен рефлекс за ритмичност и очакваемост на събитието. Това спомага и за нагаждане храносмилателната система на кучето към заложения ритъм и повишаване ефективността на храносмилателните процеси.

Не бива да разрушавате хранителния режим на Вашия домашен любимец, като го изкушавате с всевъзможни сладки бисквити, пръчки и други лакумства в неуреченото за хранене време. В това отношение е добре да се придържате към строга дисциплина.

Количество на храната.

Един Пекинез, в зависимост от своето тегло, изяжда приблизително около 130-250 гр. месна храна. Това месо може да се смесва с около 70-90 гр. ориз, овесено брашно или др. п. Храната се смесва и така се слага в купичката за хранене (а не поотделно или последователно).

Купичката не бива да е голяма, защото тази порода яде малки порции. Ако част от храната остане неизядена, следва да се прехвърли в стъклен съд (буркан), да се затвори с капачка и да се съхранява в хладилник, особено в лятно време. Но никога не хранете Пекинеза с продукти, извадени направо от хладилника. Първо ги стоплете.

Сухи продукти за хранене.

От практични съображения може да храните кучето със сухи продукти. Те имат по-дълъг срок на съхранение и могат да се съхраняват на стайна температура. От само себе си се разбира, че животинчето ще се нуждае и от кости. Заедно с тях е нужно да осигурявате в купичката му и прясна вода, тъй като със сухата храна не постъпва вода в организма.

Сухите продукти за хранене трябва да се подават достатъчно раздробени за по-голямо удобство при хранене. Полусухата храна спестява това неудобство заради съдържащите с нея течности. Пекинезът е месоядно животно, но той се нуждае и от въглехидрати, които се съдържат в ориза, овесните брашна и други макаронени изделия.

Примерно съотношение на продуктите.

Едно примерно съотношение може да е следното - 50% месо, 40% добавъчни продукти, 10% мазнини. Но това не бива да се довежда до абсурд и да теглите с аптекарски везни всяка порция храна. Подходящи меса са говеждото и свинското, но също и пилешко. Отделяйте особено тръбните кости, особено ако не използвате месомелачка за раздробяването им.

По правило, месото, независимо от какъв вид е, трябва да е сварено или леко припечено. Замразеното пиле, черен дроб, далак - е нужно да се сваряват. От вътрешностите за хранене могат да се използват още сърца и бъбреци. Белите дробове не са много хранителни, затова могат да се дават на затлъстели животинки, като вид диета за отслабване.

Начини за разнообразяване на менюто.

Всевъзможните салами най-общо казано са доста тлъста за Пекинезите храна. Ако закупувате по-големи количества месо, би било добре да го разделяте на порции и така да го замразявате. Така при нужда, ще размразявате само една порция, а не цялото количество. Срокът за съхраняване на вареното месо е 3-4 месеца.

Пълноценен носител на животински белтъци е и рибата (варена и без кости), а също сирене, извара, мляко, яйца. Към извари и мляко е нужно предварително привикване на кучето, като се въвеждат в менюто му постепенно, иначе може да възникне непоносимост. Млякото не бива да заменя изцяло останалите продукти. Яйцата действат разхлабващо, затова е добре да се добавя жълтък към месото от порцията за правилно хранене на Пекинеза. И не забравяйте - никакви сладки лакомства.

2 коментара:

  1. Такива кучета, като басети, ретривъри, бигъли, лабрадори и кокер-шпаньоли имат естествена предразположеност към напълняване и се намират в зоната на риска за затлъстяване. Затова, ако сте стопанин на такова куче е добре да проявявате по-голяма строгост по отношение правилата за хранене и движение.

    ОтговорИзтриване
  2. Бих искала да попитам тъй като моят домашен любимец е на 3 месеца колко килограма е хубаво да е?

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога