Translate

Лабрадор (Labrador).

Поява на породата.

Лабрадорът е една от най-разпространените породи в света и също сред най-използваните породи за ловджийски кучета. Първите сведения за лабрадора идват от 1822 когато се споменава за „малки водни кучета, прекрасно тренирани като ловджийски кучета при лов на птици и за други полезни неща„.

Произходът на лабрадорите идва от Нюфаундленд и според много състезатели в лова на птици тази порода е от най-добра класа.

Полковник Хоукър от британската армия и известен спортист по тези времена, определя тази порода като най-добрата за всякакъв вид лов. Лабрадорите също са били използвани и от рибари да дърпат лодките им в ледени води, както и за всякакви други рибарски дейности.

Описание на породата.

В началото лабрадорите са били само с черни цветове, но постепенно са били селектирани жълти и шоколадови на цвят. Лабрадорите са добре сложени, силни и енергични кучета, с широк череп. Широки и силни са също в кръста и ребрата.

Притежават двойна козина – вътрешен слой водонепромокаем и външен слой с къса и гъста козина. Продължителността на живота на лабрадора е между 9 и 15 години, на размери достига до 57 см височина и тегло до 30 кг.

Характеристика на Лабрадора.

Лабрадорите са отдадени и дружелюбни и са добри с деца, с други кучета и домашни любимци. Те са тихи вкъщи, игриви на двора и много активни на полето. Като активни кучета те се нуждаят от всекидневни упражнения и разходки, като в противен случай могат да затлъстеят или пък да се отегчат и тогава могат да създават проблеми.

Дневните упражнения е желателно да включват както преследване, така и плуване. Здравните проблеми при лабрадорите често са наследствени и идват от прекомерното им развъждане и разпространение. Затова при закупуването на лабрадор се уверете, че стопанина им е взел мерки срещу болестите дисплазия, прогресивна ретинална атрофия и епилепсия.

Лабрадорите са интелигентни кучета, лесни са за обучение и са идеални за кучета водачи, за състезания за добре обучени кучета и за други спортове.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога