Translate

Бигъл хариер (Beagle Harrier) - най-малката порода хрътки.

Произход и описание на породата.

Кучетата Бигъл хариер (Beagle Harrier) са една от най-малките породи хрътки, с номер на стандарта - 290 и произход от Франция, като на ръст достигат до 33-50 см. Външно е сходен с фоксхаунда, но е по дребен, с по-къси крака, и по-дълги, но меки уши. Бигълите притежават добро обоняние и поради това е прието да се използват преди всичко в лов за зайци.

Кучето е здраво, мускулесто, с ярка окраска, неизменно привличащо внимание към себе си. Окраската обикновено е 3 цветна. Козината е къса, блестяща, плътно прилягаща, с уникални свойства - не се промокря при дъжд и чудесно защитава кучето от студ. Ушите са дълги и се спускат край муцуната. Опашката е здрава и винаги с бял край. Очите са големи, тъмни с кротко изражение.

Грижи за Бигъла.

Бигълът се слави с крепко здраве и не се нуждае от някакви допълнителни грижи и вмешателства - достатъчни са минимум усилия и време. Произхода на породата им до днес е загадка. Счита се, че името е от келтското "beag", което означава “малък” или от френското "begueule", което означава крещащ. Около 17-ти век породата се отделя в отделен, самостоятелен вид, обичайно градско и даже стайно куче.Някои кралски особи също са харесвали бигъла - Елизабет 1, Вилхем 3, Георг

Утвърждаване на стандарта.

Стандарта за тази порода хрътки е утвърден за първи път в английски клуб през 1895 год. И кучето придобива заслужена популярност. Днес се среща във Франция, Австрия, Германия, Белгия, Швейцария, а също в Нова Зеландия и на о. Цейлон, но като втора родина на тези малки кученца стават САЩ, особено след 50-те години.

Характеристика на кучето.

Кучето бигъл (Beagle Harrier) е не само хрътка ловец, но и обожаван домашен любимец, достатъчно добре приспособен към живота в градска среда. Трогателна външност, хармонично телосложение, енергичен, дружелюбен и весел характер придават на гигълите необикновена привлекателност в очите на хората. Тази порода е със заразително настроение - златен характер, носещ бодрост и радост за своя стопанин.

1 коментар:

  1. Английска хрътка (English Coonhound).
    Има една английска хрътка (англ. English Coonhound), която като правило, се развъжда в южните части на САЩ. Отначало тя е била класифицирана и регистрирана като английски кунхаунд, докато от нея отделили 6 отделни кунхаунда. Използва се за проследяване на различни животни.

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога