Translate

Басет Хаунд (Basset Hound) - диван спортист | dLambow

 

Добре ли е да отглеждаме Басет Хаунд (Basset Hound)?

Басетът е масивна, широкогърда "британска" хрътка с изключително ниска стойка и дълги уши.

Кратка информация

  • - Име на породата: = Басет-хаунд (Basset Hound)
  • - Страна на произход: = Обединеното кралство
  • - Време на възникване на породата: = XX век
  • - Тегло: = мъжки 25-34 кг, женски 20-29 кг
  • - Височина: = мъжки 30-38 см, женски 28-36 см
  • - Продължителност на живота: = 10-12 години 

 

 Обща характеристика

  • - За любовта си към комфорта и меките легла в Англия, басет хаундите са наречени "диван спортисти". 
  • - Буквалният превод на името на породата е ниска хрътка. 
  • - Басет-хаундите имат звучен, дълбок глас, който охотно използват в отсъствието на собственика. Съответно, ако живеете в апартамент и често оставяте кучето насаме със собствените си мисли, виковете му могат сериозно да навредят на репутацията ви в очите на вашите съседи. 
  • - Породата се отличава със забележителна интелигентност, съчетана с умерен инат, което превръща нейните представители в лоялни, но не и най-сговорчивите домашни любимци. 
  • - Басетът е пристрастена природа. Ако на разходка кучето хукне по следите на звяр, почти е невъзможно да го приведете в себе си и да го отвлечете от търсенето на потенциалната плячка. 
  • - Измамно декоративният външен вид на Басет Хънда не освобождава собственика от необходимостта да се разхожда с домашния любимец повече, отколкото със средната хрътка. 
  • - Басет хаунд има много слюнка, която виси от челюстите и непрекъснато плиска около купата за пиене. 
  • - Малките лапи и буквално влачещите се по пода уши изобщо не пречат на ловните таланти на басет хрътките. Следователно, с навременно обучение, те могат да открият заек или фазан.

 

Произход на породата басед хаунд

Породата басед хаунд се появява във Франция през 1500-те години и е отглеждана от средновековни монаси като ловна порода, като достига своя разцвет през втората половина на 19 век на Британските острови. През 1866 г. маркиз дьо Турнон изпраща чифт такива кучета на лорд Голуей в Англия. 

Впоследствие роденото потомство отива при лорд Онслоу, който решил да развъжда изключителна партида: прави кръстоска с кучета, внесени от развъдник в Нормандия. Въпреки това, доставката на кучета скоро спира и британската версия на породата става самостоятелно отглеждана.

Какъв е Басетхаунда?

Басет-хаунд (на английски: basset hound) е порода хрътки, отглеждани в Англия, с характерни големи уши. Името на породата идва от две думи: "bass" - нисък и "hound" - хрътка. Басетхаунд принадлежи към групата на късокраките хрътки, чийто основен регион на произход е Франция. 

По-късно френските кучета са пренесени на територията на Великобритания и формират там в независим фенотип, въз основа на който се формира породата Басет Хаунд. Други имена на порода са:

  • - английски басетхаунд,
  • - английски басет.




Описание на породата.

Това е една от шестте признати Басет породи във Франция. Има ръст 33-38 см, тегло 20-29 кг, с продължителност на живота 10-12 години. Кучето има великолепно обоняние и добре проследява следи. Името е с френски произход от думата "bas", което означава "нисък" или "дребен". Окраската е две или трицветна. 

Басет Хаунтите притежават характерна и много забележителна външност с голям излишък на кожа около ушите и главата и не много пропорционално тяло, с дълги уши, които им придават умилително-тъжно-меланхолично изражение. Подходящ е за отглеждане в къщи, даже от неопитни стопани.

Имат гладка, къса козина и трицветна окраска в черно, рижо и бяло. Контактна порода, дружелюбна към други кучета и към деца. Благодарение на своите ловни корени, басетите обичат да душат и да преследват, при това могат толкова да се увлекат в това занимание, че да не разберат как са се изгубили.

Много са любознателни и обичат да са сред хора. Ако остане сам, Басет Хаунда започва много да яде и да спи. Не обича да се подчинява на заповеди и трудно се поддава на дресировка, но е готов да се подчинява за лакомство. Но пък бързо забравя какво трябва да правят за него, ако му бъде предложено.

Характер на басета

Басет хаундите са родени ловци, те се характеризират със своята подвижност и непредвидимост. Те могат перфектно да се чувстват в градски апартамент, но за предпочитане е да обитават просторна селска къща с голям двор. Това са доста умни и сръчни кучета, не са трудни за обучение, особено след като проявяват по-голям интерес към това.

Те имат отлично обоняние, така че са постоянно в движение, надушвайки всяко ново нещо, което попадне в къщата. Те се нуждаят от редовни разходки, на които могат да се чувстват относително свободни и да правят това, което обичат, тоест да търсят интересни неща.
  • - Средно по размер куче;
  • - Има слабо слюноотделяне;
  • - Изисква грижи веднъж на два дни;
  • - Нехипоалергенна порода;
  • - Кучето е подходящо за собственици с малък опит;
  • - Изисква известно ниво на обучение;
  • - Предпочита активните разходки;
  • - Предпочита да ходи по час на ден;
  • - Доста шумно куче е;
  • - Без качества за куче-пазач;
  • - Разбира се с другите домашни любимци;
  • - Идеален е за семеен живот.



Грижи за басет хаунд


Грижа за козината

Козината е гладка и не изисква специални грижи. Обикновено е достатъчно да разресвате кучето веднъж седмично с четка. Почиствайте гънките на кожата, ако е необходимо, и редовно проверявайте дългите уши, за да идентифицирате и коригирате проблемите възможно най-рано.

Хранене

Диетата на вашето куче трябва да осигурява оптимален баланс на всички основни хранителни групи и имайте предвид, че кучето ви трябва винаги да има достъп до прясна и чиста вода. Важно е редовно да оценявате състоянието на тялото, за да поддържате кучето си в перфектна форма. Също така не забравяйте да храните домашния си любимец поне два пъти на ден в съответствие с хранителните препоръки, които идват с конкретната порода и вида на храната. Басет хаундите са предразположени към метеоризъм и стомашни проблеми. За намаляване на риска от подобни проблеми се препоръчват по-чести и по-малки хранения.

Болести по Басет Хаунда.

В сравнение с другите породи, Басет Хаунда е доста здрава порода, но има няколко заболявания, които не го отминават. Много кучета от тази порода са предразположени към развитието на глаукома и ектропия (вишневи очи). Възрастните екземпляри могат да заболеят от болестта на Уилебранд.

Като всички дълги кучета с къси лапи, често страдат от болки в гръбначния стълб, особено ако имат проблеми с наднормено тегло. Същото е и за пресукване на червата - опасно за кучето състояние. Появява се и дисплазия на тазобедрените стави.

Физически натоварвания за Басети

Независимо от спокойния си нрав, всички басети все пак се нуждаят от неголеми, но редовни физически натоварвания, които могат да се постигнат с разходки или с игри. Добре е от време на време да се разчесват.  Мокроусти кучета са и от време на време могат да изпускат слюнка, което изисква редовни грижи за кожата около устата. Храненето е нужно да се регулира, за да не води до преяждане. Ушите е добре да се чистят редовно. 

 

Бретонски басет

Бретонският басет, наричан понякога и Бретански басет е куче със среден размер с груба козина и типична форма на басет. Височината й не е толкова малка, колкото тази на басет: 32-38 см при възрастно куче. Възрастно куче тежи около 16-18 кг. Цветове на козината: кафяво, златисто пшенично или червено пшенично. Някои кучета може да имат малко бяло на гърдите.

----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта