Translate

Аржентински дог (Argentine mastiff).

Произход на породата.

Аржентинския дог е порода, развъдена в началото на 20-ти век в Аржентина от братята Мартинес. Негов родоначалник станало кордовското бойно куче - старинна испанска порода. В процеса на селекция на аржентинския дог са кръстосвали испански мастиф, голямо перинейско куче, немски дог, боксер, различни породи молос и пойнтер, булдог и ирландски вълкодав.

В резултат се получила универсална порода, която може да се използва при лов, в боеве и при защита. Първият стандарт на породата е разработен през 1928 г., а е утвърден от Аржентинския клуб по развъждане на кучета през 1965 г.

Характеристика на кучето.

Аржентинският дог е много издръжливо, активно, енергично, подвижно и смело куче. Той е спокоен, послушен, дружелюбен и обича стопаните си. Радко лае. Агресивно е и се стреми да доминира над другите кучета.

Безстрашно при защита собствеността на стопаните си. Дресировката трябва да е настойчива, но мека. Ловно куче за едър дивеч - глиган, пума. Служебно куче - полицейско, военно, митническо, спасител, водач. Кучето е добро също да пазач, охранител и компаньон.

Описание на породата.

Главата на аржентинския дог е сравнително едра, здрава, с добре очертани линии. Черепът е широк, изпъкнал. На челото си има дълбоки бръчки. Прехода от челото към муцуната е изразен. Муцуната е малко чипа. Челюстите са здрави. Очите са с тъмен или кехлибарен цвят. Ушите са високо поставени, стоящи или полустоящи. Обикновено се купират.

Тялото е здраво, леко масивно. Гърдите са широки. Добре развит врат. Гърбът е здрав. Краката са силно мускулести. Лапите са леко овални, със сводести пръсти. Опашката е дълга, гъста, свободно висяща надолу. Козината е къса, гъста, плътно прилепнала към кожата. Окраската е бяла. Забелязването на друг цвят е дисквалифициращ порок. Височината на мъжкаря е 62 - 65 см, а на женската 57 - 60 см. Теглото е 40 - 50 кг.

Може да се отглежда в къщи, при условие, че се извежда на продължителни разходки и физически натоварвания. Препоръчва се 1 - 2 пъти в седмицата да се разчесва с четка и 2 - 3 пъти в годината да се къпе.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога