Translate

Бигъл е английска порода куче

Произход на бигъла.

Бигъл, произнасяно още като бийгъл или бигль, е английска порода куче с произход от Великобритания, с номер на стандарта 161. Името произхожда от английското Beagle със значението на вид хрътка или копой със среден ръст (33 - 40 см), сходно по външност с фоксхаунд, но по дребен, с по-къси крака и по-дълги, меки уши (трябва да достигат до върха на носа). Теглото е 8 - 16 кг.

Има две версии за произхода на породата бийгъл, като едната е свързана със способността им да издават протяжен и мелодичен лай, поради което е възможно името да произхожда от френското begueule, дословно — калайдисано гърло. А другата версия е свързана с малкия размер на кучето и староанглийската дума - begle, келтската - beag или старофренската - beigh, които имат значението на “малък”.

Версиите за произхода на бигъла са различни. 

Според гръцкия историк Ксенофонт, още в древна Гърция съществували хрътки, работещи по следа. Римляните приели опита по използването на хрътки и го пренесли на Британските острови. Там те в продължение на доста време се кръстосвали с местни породи. Има версии за съществуването на предтечи на бигълите още преди идването на римляните.

Като например, у Пвил, уелски принц, съвременник на крал Артур, който имал особена порода бяла хрътка. В средата на 18-ти век, в Англия се оформили две основни породи за лов на зайци - южна хрътка и северен бигъл. Но основа на съвременната порода става двойка, събрана в средата на 19-ти век от Парсон Ханиууд.

Тя била демонстрирана в Съсекс и до днес, почти във всеки известен кучкарник, има потомци на кучетата от тази двойка.До 1870 г. в щатите, дребните хрътки от южните щати, които тогава ги наричали бигъли, се отличавали от съвременната порода. Имали по-леки глави, приличали повече на басетите, имали бяла окраска с неголямо количество петна.
Те били превъзходни ловци, но не много красиви на външен вид, но това не интересувало особено стопаните им. През 1860 г. ген. Ричард Роуът, от Карлисул, щата Илинойс, внесъл в страната двойка хрътки, които подобрили екстериора, но точно от какъв вид е станало това, остава неизвестно.

През 1880 г. г-н Арнолд от Провиденс, щата Род Айлън, внася бигъли, а през 1896 г. това направил и Джеймс Л. Кернохан, който провежда и първите полеви изпитания с тях. И така, съвременния официален стандарт за бигъл, като порода кучета с произход от Великобритания, е утвърден на 10 септември 1957 г.

Използване на породата.

Породата бигъл има добър нюх и се използва преди всичко за лов на зайци. Много често я използват и в митниците за откриването на взривни вещества. Много активни и повратливи кученца. Трудни са за обучение и възпитание, необходимо е постоянно да бъдат тренирани.

1 коментар:

  1. За разлика от класификациите за някои други хрътки, специално класификациите за английската хрътка позволяват съществуването на окраска с рижи оттенъци по козината, а също синеещи или трицветни. Ако преобладава окраската с рижи петна, това е "Redtick", което понякога се използва и като наименование за кучето.

    ОтговорИзтриване

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта