Translate

Запек или констипация при кучетата.

Причини за запек при кучетата.

Кучетата често имат затруднения с дефекцията дори и когато са напълно здрави, като става дума за различни форми на запек или констипация. В повечето случаи това най-често се дължи на обилното им хранене с кости и сухи храни и невъзможността да пият необходимото им количество вода.

Не са редки и случаите, когато причината за появата на запек е поглъщането на трудносмилаеми чужди тела, като парчета от дърво или пластмаса. Констипацията е признак, който често се явява при някои други заболявания, като възпаление на простатната жлеза, на аналните жлези и др.
Много важна предразполагаща роля за запичането имат възрастта на кучетата и неправилното им отглеждане. Най-често боледуват старите животни и тези, които имат заседнал живот.

Препоръки за справяне с констипацията при кучетата.

На болното куче се препоръчва да се дават очистителни средства, като течен парафин в доза 1-2 супени лъжици или рициново масло от 1 чаена до 1 супена лъжица в зависимост от големината на животното. При силен запек може да се направи клизма със сапунена вода.

Обръщайте особено внимание на храната, която трябва да бъде с по-рядка консистенция. Нужно е да се ограничава и да дори се изключва даването на кости и твърди, сухи храни. За препоръчване е в дневната дажба да се включат прясно и кисело мляко, черен дроб и пресни сочни плодове.
На кучетата, които се отглеждат вкъщи и са предразположени към констипация, трябва да се осигурят по-чести продължителни разходки, и то най-малко два пъти дневно. Така преодоляване на запека на домашния любимец зависи в много голяма степен от неговия стопанин.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта