Translate

Как да приучим кученцето към тоалетна навън?

Приучване на тоалетна с разходка.

Веднага щом се сдобием с малко кученце в къщи, като добри и мъдри стопани, трябва да започнем да работим по въпроса за тоалетната, като го приучваме, че работите си не трябва да ги върши в къщи, а навън, по време на разходката. Как става това?

Когато навремето се сдобих с тримесечната Терка, веднага се заех с тази работа. Веднага щом видя, че кученцето започва да се шматка насам натам, душейки пода, като че ли се озърта къде е най-добре да си свърши работата, вземам го бързо, бързо на ръце и веднага на улицата.

Когато го грабнете в такъв момент, стига да не се е стискало твърде дълго, кучето ще задържи позивите си за уриниране, докато излезете навън и го оставите да се поуспокои, да се поотпусне и да си намери нужното му място.

Режим в естествените нужди.

Щом си свърши нуждите, обикновено край някой храст, или върху тревичка, или на пясък (скоро ще му разберете предпочитанията), го прибирам, до следващия път. В началото, в зависимост от храненето и поенето, може да се налага да го извеждате до 5 - 6 пъти на ден.

Още първите дни се старайте да въведете ред и режим в тези разходки. Така, малчо скоро ще разбере за какво става дума и даже сам ще Ви подсеща, че му се прави нещо (обикновено със скимтене, или нервно шматкане и душене наоколо).
Един препоръчителен режим за начало е 7,00, 10,00, 13,00, 16,00 и 19,00 часа. Разбира се, този режим трябва да съобразите със своите ангажименти и възможности. Ако сте ангажирани в някои от тези моменти, е добре да се договорите с друг член на семейството.

С течение на времето (2 - 3 месеца), започнете да разреждате излизанията на 4, после на три, докато ги сведете до две - сутрин и вечер. Някои стопани преминават на еднократна, по-дълга разходка, но на мен това ми се струва прекомерно. Кучето си иска своето и то е не само да се облекчи, а и да се раздвижи, даже да потича.

Режим за здраво куче и верен приятел.

Ако искате да имате здраво куче и по-малко дертове с лекари, научете се да спазвате тези елементарни нужди на Вашия любимец. Все пак той е Ваш приятел, много любвеобилен, непретенциозен и нещата, които иска са много малки. Ако не сте в състояние да му ги осигурите, е добре да се замислите, дали наистина си заслужава да мъчите животинчето с пренебрежение.
Но обикновено след 3 - 4 седмици или толкова, нещата се нормализират, придобиват режим и само от Вас зависи да го спазвате. Разбира се, от време на време, може да възникват аварийни ситуации, но тогава е задължително да проявявате търпение, разбиране. В никакъв случай не му се карайте, а още по-малко - да го малтретирате.

Пак ще повторя, не му се карайте и не го бийте. То изобщо няма да Ви разбере, но затова пък отношенията Ви може да се обтегнат и да го наплашите. Това не е никак хубаво, защото идеята е точно обратната - да сте добри приятели за неразделна и весела компания в радост и тъга. На кучето му трябва съвсем малко, за да Ви се отплаща постоянно и щедро с приятелството си.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога