Translate

Кучето - другар и домашен любимец за цял живот.

Домашен любимец.

Кучето е прекрасен другар, любимец и компаньон за цял живот. Неговата външност и поведение ни карат да изпитваме истинска привързаност към него. Ние сме като късче глина в  лапичките на малките кученца, защото  високите им чела и големите им очи наподобяват детското личице. Тяхната гальовност ни успокоява и зарежда с положителна енергия. Харесва ни да ги галим, защото, научно установено е, че допирът на домашния любимец понижава
  • кръвното налягане, 
  • температурата на кожата и 
  • честотата на пулса. 
Това са физически промени, които настъпват с малкото дете по време на неговото детство, когато е в контакт с майчината гръд. Обичаме да се грижим за кучетата защото, може би, сме единствените бозайници, които през целия си живот изпитват нуждата да се грижат за някого. Може би и в основата на взаимоотношенията ни стои факта, че и кучето, и човека са видове, които определено се радват на компанията.
 

Човека и кучето са териториални същества. 

И докато човекът маркира своите територии с материални придобивки, то кучето - със своите екскременти. И единият и другият се наслаждават на играта като дейност за отмора. Това са два вида живи същества, които споделят и еднакви емоции:
  • задоволство, 
  • страх, 
  • ревност, 
  • гняв, 
  • съчувствие, 
  • въодушевление... 
Това са емоции, които не са никак непознати на човека. Но това са и емоции, които могат да се наблюдават и при кучето. Те споделят редица еднакви изражения и пози от езика на телата си. Ето защо ние се разбираме с тези животни изненадващо добре.

Кучето - другар за цял живот.

Изразявайки тези си мисли, сравнявайки, макар и накратко онова, което никак не е чуждо на човека и на кучето призовавам онези, които четат тези редове. Не е ли крайно време да се прекратят насилията над тези животни? Не ли крайно време да спрете да внушавате на децата да се пазят от своя домашен любимец?

Не ли крайно време да ги погледнете с мили очи, така, както поглеждате децата си? Не е ли крайно време да изхвърлите от съзнанието си натрупания негативизъм към това прекрасно същество? Оставам с надеждата повече мои себеподобни да прочетат тези редове, и да осмислят написаното по-горе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта

Архив на блога