Translate

Немски Штихелхаар (Deutsch Stichelhaar)

Основни данни за породата.

Немският Штихелхаар с  наименованието си на немски език Deutsch Stichelhaar е типична немска порода кучета. То носи, според международния класификатор, номер на стандарта 232, признат от Международната кинологична федерация през 1963 г.

Има за произход Германия, като на ръст достига от 58 до 70 см. (мъжко 60 - 70 см, женско 58 - 68 см). Ако знаете повече подробности за породата, може да ги споделите по-долу, в коментарите.

Характеристики на Штихелхаарта.

Това е универсално ловно куче, способно с успех да работи върху различни местности - гора, поле, блато. Не го смущават даже най-сложните природни условия. Има добър слух, издръжливост, сила и могат да преследват всяко животно по неговата следа.

Породата е създадена през 19 век, като родното им място е Франкфурт-на-Майн, град в югозападна Германия. Штихелхаарта дължи своята поява на по-древната порода немски твърдокосмести птичи хрътки, известни през 16-ти век и овековечени на гравюрите на известния майстор Ридигер.

Дългата и тясна муцуна говори за наличие на предци и от немската овчарка. Породата се подразделя на няколко рода:
  • дратхаар,
  • курцхаар и
  • лангхаар.
През 1892 год. е основан клуб на любителите на това куче, които искали да развъждат чистокръвни представители на породата. През годините породата е променила и сега доста се различава от своите предшественици от преди век.
Кучето има не лек характер, поради което му е нужна ранна и настойчива дресировка, възпитание и социализация. Като лидер, то признава само стопанина си и се отнася към него с любов и невероятна преданост. Но с непознати хора не са много любезни и даже са способни на агресия. Отлично се справят с функциите на стражево куче, смело се борят и защитават стопанина си и неговото имущество.

Породата Штихелхаар не изисква особени грижи, но не е подходяща за градски условия. Тя изисква простор, физически натоварвания, дълги разходки - много енергично куче. Рядко боледува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта