Translate

Алотриофагия - извратен апетит при куче.

Алотриофагия - ядене на нехранителни предмети от кучетата.

Стремежът към лизане или ядене (поглъщане) на нехранителни предмети от кучетата се нарича алотриофагия. Тя може да е различни видове. Физиологическа е при малките кученца, особено при смяна на зъбите, но понякога се среща и при големи кучета.

Основни причини за заболяването.

Причини за алотриофагията може да се търсят в посока недостатъчност на микроелементи в храната на животните, особено на калций и фосфор. Също в хипо- и авитаминози. В този случай е добре да разнообразите храненето и да се посъветвате за по конкретни препоръки, според състоянието на Вашия домашен любимец.

Заболявания като рахит, гастрит, ентерит, болести на черния дроб също имат отношение към проблема. Начало на заболявания като парвовирусен ентерит и аденовирусни инфекции и др. също. Но най-често се случва при рахит и глистни инвазии.

Третиране на алотриофагия.

При отсъствие на противопоказания и като се вземе мнение на специалист, в някои от случаите при алотриофагия могат да се прилагат транквилизанти и невролептици. Но във всички случаи е добре да се проведе по обстоен преглед, най-малкото за да се изключат от съмнения някои по-сериозни заболявания при кучетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта