Translate

Хранене на бременно куче.

Промяна в обмяната на веществата при бременност.

През първата половина от бременността няма специални изисквания към хранителния режим на кучета, но той трябва да е добре балансиран с добавянето на витамини и минерали. Вече стана дума, че по време на бременност на кучето се променя обмена на веществата, увеличават се нуждите от енергия.

Затова е необходимо балансирано хранене и за благополучието на майката и за правилното развитие на плодовете й. Новороденото кученце, до отбиването му, се храни за сметка хранителните вещества в организма на майката и ако те не са достатъчни, това е за сметка на нейното здраве.

Храна за бременни кучета.

Ако до този момент кучето се е хранело предимно със суха храна, то сега трябва да преминете към храна за бременни и кърмещи кучета и да добавите фолиева киселина- това е достатъчно за да й обезпечите всички хранителни вещества.

Ако Вашата любимка се храни с натурални продукти, то задължително трябва да добавите в рациона й витаминни и минерални комплекси, тъй като потребността от витамини в този период нараства 2 - 2,5 пъти.

Усложнения при бременното куче.

Бременността при кучетата може да се усложни от различни фактори, като токсикоза, съпровождаща се с повръщане, прилошаване с отказ от храна, линеене, изпадане на козината.

През втората половина от бременността, особено внимателно трябва да се следи в организма на кучето да постъпват достатъчно основни хранителни вещества (белтъци, минерали), тъй като в този период става усилен растеж на плодовете и се увеличава тяхната потребност от хранене.

В този период матката на самката значително се увеличава по размер, което не позволява на кучето да приема предишните количества храна за едно хранене. Затова в този период се увеличава не само калоричността и полезността на храната, а и се увеличава броя на храненията до три пъти на ден, а 2 седмици преди раждането и до 4 пъти на ден, но на по-малки порции.

Грижи за бременното куче.

Старайте се да не безпокоите твърде много кучето си - не го возете в колата, особено на дълги пътувания, не ходете често на гости с нея. Не й позволявайте да скача отвисоко. Ако се налага да я повдигате, това трябва да става бавно и внимателно, като поддържате тялото отдолу и опирайки го в себе си.

Но не я лишавайте от спокойни разходки и поддържайте обичайната хигиена, но съкратете процедурите и ги правете по-щадящо. Възможно е кучето да се получи частичен аборт - част от плодовете изпадат от матката, но останалите продължават нормално да се развиват.

В тези случаи са необходими консултации с лекар, особено ако забележите гнойни тъмно-зелени секреции от родовите пътища, които сигнализират за вътрешноутробно измиране на ембриони.
-------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта