Translate

Японски кучета от порода Шикоку (Shikoku)

Порода Шикоку (Shikoku).

Японската порода кучетата Шикоку (известни са още наименованията Шикоку-ину, Кочи-кен, Микава-ину, Shikoku) имат проиход от Япония. Техният номер на стандарта е 319. Мъжките екземпляри обикновено имат ръст от 52 до 55 см, А женските екземпляри достигат на ръст от 46 до 49 см.
Това е една от най-древните японски породи, предназначени за лов на елени и друг едър дивеч. Добри са при всякакво време. Родина на тези кучета е остров Шикоку, разположен не далеч от големия град Осака. Кочи е префектурата и поради това породата понякога се нарича и кочи-кен. Останалите си названия кучето получава също по географски признак, в зависимост от местността, където са развъждани:
  • - Awa (Ава),
  • - Hata (Хата),
  • - Hongawan (Хонгава). 

Характеристика на (Shikoku).

Най-чистопородни се считат кучетата Хонгава, понеже живеят в известна изолация спрямо останалите кучета, а месността е труднодостъпна. Г-н Харуо Изогаи е направил в началото на миналия век много за развитието на месните породи. През 1937 година Шикоку е обявено за паметник на живата природа.

Кучето Шикоку не е признато за отделна порода от всички световни кинологични организации. И в наше време породата е доста рядка и е трудно да се срещне извън Япония. Иначе е силно и издръжливо куче, но му е нужна добра социализация. С другите домашни животни се спогажда. Много е дружелюбно къ стопанина и семейството му. Лесно се обучава, има спокоен, независим характер. Умни и послушни, не вдига излишен шум за нищо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта