Translate

Кучето е верен спътник на човека.

Опитомяване.

Близко по произход до вълка, кучето, опитомено още в зората на човешката еволюция, днес е верен спътник на човека. Според изследователите прародителите на днешното куче са се отделили от вълчата глутница преди около 100 000 години. Най-вероятно първите опитомени животни от този вид са се появили на територията на Азия.

Номадски живот и селекция.

При номадския начин на живот на човешкия прародител и необходимостта от постоянни миграции с цел - търсене на препитание, с него са мигрирали и кучетата. Това предполага разрастването на популацията им, а с това и започнала тяхната съзнателна селекция, за да могат те да са в помощ на своите стопани.

Верен приятел.

Днес, стотици хиляди години след този исторически момент кучето продължава да е до своя верен приятел в трудни и в хубави дни.

  • Те са пазачи - ротвайлери, боксери, немски овчарки. 
  • Те теглят шейните на хората в северните ширини - хъски, аляски маламут. 
  • Те спасяват затрупани от лавини хора - Сан Бернар. 
  • Те "работят" наравно с човека.

В помощ на стопаните си.

Разкриват наркотици, помагат на стопанина си при лов, пазят стадата от вълчите набези. И макар, че винаги трябва да сме внимателни в отношението си към тях, все пак ние трябва да им даряваме онова, от което те имат най-голяма нужда. А именно - нашата любов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации - В помощ на българите у нас и по света:

Търсене в този сайт

Translate / Перевод

Посещения на сайта

Последователи на сайта